Linköping lånar ut pengar

10 av landets kommuner har gått med på att låna ut pengar till Trafikverket för att se till att man har råd att bygga om järnvägen på den populära sträckan mellan Linköping och Kalmar. Linköping är en av dessa kommuner som kommer ställa upp och låna ut pengar och ställer upp med beloppet 5 miljoner kronor.Kustpilen

Intresset av att rusta Tjust- och Stångådalsbanan är inge nyhet och diskussioner har pågått under en mycket lång tid. Så tidigt som 2010 skrevs en intresseförklaring mellan Trafikverket och dessa kommuner, men sen tog det stopp i processen på grund av att Trafikverket inte kunde få fram några likvida medel. Vi pratar såklart i detta sammanhang inte om något privatlån på en femhundring utan om betydligt större belopp.

Nu år 2013 har det till slut beslutats att de 10 kommunerna som ligger längs sträckan ska hjälpa till genom att låna ut hela 100 miljoner kronor till Trafikverket. Den kommun som ställer upp med mest pengar är Kalmar med, (33,8 miljoner) medan vårt kära Linköping ställer upp med i sammanhanget blygsamma 5 miljoner kronor.

Grannkommunerna Åtvidaberg och Kinda ställer upp med 1 miljon kronor per kommun. Enligt den plan som nu satts upp ska sen Trafikverket återbetala dessa pengar senast år 2018. Men pengarna är räntefria så Trafikverket gör en mycket bra affär här kan man snabbt se.

Om inga oförutsedda händelser nu dyker upp så börjar Trafikverket redan i höst med att bygga om 19 kilometer av sträckan mellan Bjärka Säby och ungefär till en punkt cirka 5 kilometer söder om Linköping. Totala kostnaden för det här bygget uppgår till hela till 75 miljoner kronor, offertarbetet är redan i full gång och Trafikverket hoppas kunna vara klar med alla dessa förberedelser under April måndad så det är en spännande framtid för tågtrafiken i Linköping.

Comments are closed.